Okrasa łamie przepisy Odcinek 106 - Złota dynia na talerzu

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W ostatnich latach obserwujemy wzrost zainteresowania dynią. To niegdyś bardzo popularne warzywo jeszcze 20, 30 lat temu prawie nie istniało w polskim jadłospisie. A słoiki z dynią w occie samotnie sterczały na pustawych półkach sklepów PRL - u. Czy obecne zainteresowanie spowodowane jest globalizacją i wpływami amerykańskiegoświęta Halloween, w którym wydrążona dynia ze świeczką w środku jest ważnym rekwizytem? Czy może to poszukiwania zdrowych produktów, które na powrót wprowadzamy do naszej diety? Trudno odpowiedzieć na to pytanie, ale na pewno po dynię warto sięgać. Jest niskokaloryczna, zawiera beta - karoten, witaminy i minerały. I co ciekawe, im dynia jest bardziej wybarwiona, bardziej złotopomarańczowa, tym więcej zawiera cennych składników. Karol przygotuje trzy dania, w których głównym składnikiem będzie dynia. Pierwszym daniem będą pierożki z pieczoną dynią i szpinakiem w sosie grzybowym. Druga potrawa to tarta na cieście francuskim z dynią, grzybami i śledziem. Trzecia propozycja to dyniowy kapuśniak na skrzydełkach. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Złota dynia na talerzu
Złota dynia na talerzu
Złota dynia na talerzu
Złota dynia na talerzu
Złota dynia na talerzu
Złota dynia na talerzu
Złota dynia na talerzu
Złota dynia na talerzu
Złota dynia na talerzu
Złota dynia na talerzu
Złota dynia na talerzu
  • Złota dynia na talerzu
  • Złota dynia na talerzu
  • Złota dynia na talerzu
  • Złota dynia na talerzu
  • Złota dynia na talerzu
  • Złota dynia na talerzu
  • Złota dynia na talerzu
  • Złota dynia na talerzu
  • Złota dynia na talerzu
  • Złota dynia na talerzu
  • Złota dynia na talerzu