Okrasa łamie przepisy Odcinek 108 - Nowe spojrzenie na ziemniaka

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Przeciętny Polak nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Figuruje on w licznych przepisach regionalnych, i w Polsce wschodniej i zachodniej. Ale dziś spożycie ziemniaka maleje. Chętniej sięgamy po makarony czy pizze. A to błąd, bo ziemniak ma więcej witaminy C niż jabłko i jest pięć razy mniej kaloryczny niż makaron. Okazuje siętakże, że Polska ma doskonałe ziemie do uprawy ziemniaka. Nasze kartofle, dzięki lekkim glebom, na których rosną, są bardzo smaczne i cenione przez smakoszy. Karol wyruszy w okolice Zbąszynia, w Wielkopolsce, aby sięgnąć po świeżo wykopane z ziemi ziemniaki i przygotować z nich pyszne potrawy. Dlatego pierwszym daniem będzie zupa ziemniaczana wedle przepisu z książki kucharskiej armii generała Hallera we Francji z 1918 roku. Drugim - pieczony w ognisku ziemniak podany z wielkopolskim twarożkiem gzikiem odpowiednio zmodyfikowanym przez Karola i śledziem. Trzecia propozycja to mostek cielęcy w sosie ziemniaczanym. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Nowe spojrzenie na ziemniaka
Nowe spojrzenie na ziemniaka
Nowe spojrzenie na ziemniaka
Nowe spojrzenie na ziemniaka
Nowe spojrzenie na ziemniaka
Nowe spojrzenie na ziemniaka
Nowe spojrzenie na ziemniaka
Nowe spojrzenie na ziemniaka
Nowe spojrzenie na ziemniaka
Nowe spojrzenie na ziemniaka
Nowe spojrzenie na ziemniaka
Nowe spojrzenie na ziemniaka
Nowe spojrzenie na ziemniaka
Nowe spojrzenie na ziemniaka
  • Nowe spojrzenie na ziemniaka
  • Nowe spojrzenie na ziemniaka
  • Nowe spojrzenie na ziemniaka
  • Nowe spojrzenie na ziemniaka
  • Nowe spojrzenie na ziemniaka
  • Nowe spojrzenie na ziemniaka
  • Nowe spojrzenie na ziemniaka
  • Nowe spojrzenie na ziemniaka
  • Nowe spojrzenie na ziemniaka
  • Nowe spojrzenie na ziemniaka
  • Nowe spojrzenie na ziemniaka
  • Nowe spojrzenie na ziemniaka
  • Nowe spojrzenie na ziemniaka
  • Nowe spojrzenie na ziemniaka