Okrasa łamie przepisy Odcinek 113 - Karp czy jesiotr
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na swoisty "pojedynek" kulinarny karpia z jesiotrem. Karp to ryba hodowana w Polsce już od 800 lat, a hodowla jesiotra to polska specjalność od bardzo niedawna. Karp to tradycja wigilijna i każdy Polak przynajmniej raz w roku karpia zjada. A jesiotra? Niegdyś ta ryba była powszechna w naszych rzekach, jeszcze w XIX wieku spora część kawioru trafiającego na dwór carów rosyjskich w Petersburgu pochodziła z ryb poławianych w rzekach dzisiejszej Polski. Po II wojnie światowej jesiotr zniknął z polskich rzek i jadłospisów. Został doszczętnie wytępiony. Jednak dzięki coraz liczniejszym hodowcom zapaleńcom, powoli jesiotr trafia z powrotem do polskich rzek i na polskie stoły. Czy będzie kiedyś tak popularny jak karp? Zobaczymy. Na pewno warto jeść więcej ryb, bo to powrót do staropolskiej tradycji. Potrawami z ryb słodkowodnych słynęła kiedyś polska kuchnia w całej Europie. W programie pokażemy hodowlę karpia i jesiotra, w tym rzadkie okazy białych jesiotrów albinosów. A Karol w swych propozycjach będzie się inspirował przepisami z najstarszej polskiej książki kulinarnej "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego. Karol przygotuje trzy dania, w których głównym składnikiem będą karp i jesiotr. Wśród propozycji znajdą się karpiowy bigosek, wigilijna grzybowa z karpiem czy jesiotr z marynowaną rzepą. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.
Czas trwania:24 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny