Okrasa łamie przepisy Odcinek 116 - Brytyjska jagnięcina po polsku
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W tym odcinku Karol Okrasa przedstawi polskim widzom swoje wrażenia z wizyty na Wyspach Brytyjskich. Od lat związki Polski i Wielkiej Brytanii są wyjątkowo silne. Także kulinarne, choć raczej w jedną stronę. Nawet w niewielkich miasteczkach angielskich można spotkać sklepy z polską żywnością. Rodowici Anglicy zajadają się polską kiełbasą czy polskim pieczywem. A co z brytyjskimi produktami na polskim rynku żywnościowym? Tu świadomość polskiego konsumenta jest zdecydowanie słabsza, choć tak wielu Polaków przebywa obecnie w Zjednoczonym Królestwie. Może więc warto sprawdzić, co ciekawego ma do zaoferowania kuchnia brytyjska. Na pewno może to być jagnięcina, kiedyś bardzo popularna w kuchni polskiej, dziś prawie zapomniana. Może warto skorzystać z doświadczenia Anglików, Szkotów i Irlandczyków i z powrotem wprowadzić jagnięcinę do polskiego menu. Karol Okrasa przygotuje trzy dania z jagnięciny: 1/ Pieczony comber jagnięcy z puree z topinamburu; 2/ Marynowana łopatka jagnięca podana z grilla z ziemniakami i boczkiem; 3/ Pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem i pietruszką.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny