- Odcinek 121 : Potrawy pięknie podane

Ryby na wiosennym grillu, Polska 2024

Multimedia

Streszczenie odcinka

W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na potrawy, które nie tylko będą świetnie smakowały, ale również pięknie wyglądały. Bo jak wiadomo, najpierw je się oczami. Jeśli danie na talerzu wygląda apetycznie, jest atrakcyjnie poddane, to pobudza nasz apetyt. Pretekstem do takiego gotowania będzie wizyta u znajomego Karola, pana Rafała Bernatowicza w Udrzynie nad Bugiem. Pan Rafał wraz z rodziną przed laty porzucił miasto, osiadł na wsi i zamienił pracę w dużej firmie na własną działalność. Wytwarza on z rzadkich gatunków drewna deski, talerze, miski, słowem różną galanterię kulinarną dla szefów kuchni w kraju i za granicą. Jeździ po okolicy, wybiera stare drzewa, które idą do wycinki z różnych powodów, z nich uzyskuje deski, z których tworzy następnie małe dzieła sztuki użytkowej. Jak sam mówi, każda jego deska, każdy talerz są unikatowe, nie ma drugiego takiego samego, bo każdy kawałek drewna, nawet z tego samego drzewa wygląda inaczej. Karol przygotuje cztery dania, pięknie podane na deskach pana Rafała. Pierwszym daniem będzie pieczona w niskiejtemperaturze polędwica wołowa z pesto z cebuli i pieczoną pietruszką. Druga propozycja to wędzona słonina z sosem z kaparów i marynowanego czosnku. Trzecia to wędzony tatar z jelenia z jajem przepiórczym i sosem z marynowanych grzybów. A czwarta to szpik wołowy z ziemniaczkami i pesto z suszonych pomidorów.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×