Okrasa łamie przepisy Odcinek 125 - Po grecku, po bretońsku

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W polskiej kuchni istnieje kilka potraw, które sprawiają wrażenie, że pochodzą z innych krajów. Taka choćby ryba po grecku, podawana jako zimna przekąska, żelazny punkt bufetu każdego przyjęcia od lat, albo fasolka po bretońsku, obok bigosu, ulubione danie barowe. Czy te potrawy przybyły do nas z Grecji i Bretanii, czy są znane tamtejszym smakoszom? Na to pytanie będzie się starał odpowiedzieć Karol Okrasa, a pomoże mu w tym znany widzom prof. Jarosław Dumanowski, historyk zajmujący się kuchnia polską. W programie Karol przyrządzi swoje wersje ryby po grecku i fasolki po bretońsku i oczywiście kompletnie złamie tradycyjne przepisy. Przygotuje trzy dania. Jako pierwsze - coś w rodzaju szaszłyka z dorsza w stylu greckim, z sałatką z grochu włoskiego. Danie drugie to fasolka po bretońsku, ale zamiast mięsa i kiełbasy Karol użyje ryby. W trzeciej propozycji złamie przepis na rybę po grecku, podając w ten sposób karkówkę wieprzową.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Po grecku, po bretońsku
Po grecku, po bretońsku
Po grecku, po bretońsku
Po grecku, po bretońsku
Po grecku, po bretońsku
Po grecku, po bretońsku
Po grecku, po bretońsku
Po grecku, po bretońsku
Po grecku, po bretońsku
Po grecku, po bretońsku
Po grecku, po bretońsku
Po grecku, po bretońsku
Po grecku, po bretońsku
Po grecku, po bretońsku
Po grecku, po bretońsku
Po grecku, po bretońsku
Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku
  • Po grecku, po bretońsku