Okrasa łamie przepisy Odcinek 135 - Dziczyzna w puszczy Bolimowskiej
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W tym odcinku Karol wyruszy do położonej pomiędzy Warszawą a Łodzią Puszczy Bolimowskiej, stanowiącej niegdyś wraz z Puszczą Kampinoską i Jaktorowską jeden olbrzymi kompleks lasów królewskich. Tam polowali książętamazowieccy, tam też, jeszcze w XVII wieku, zarejestrowano niezwykłe, obecnie prawie zapomniane tury. Dziś Puszcza Bolimowska to prawie 10 tysięcy hektarów obszarów leśnych, znacznie mniej znanych warszawiakom niż Puszcza Kampinoska - idealne miejsce na spotkanie z polską, tradycyjną kuchnią myśliwską. Karol przygotuje trzy dania z dziczyzną w roli głównej. Pierwszą propozycją będzie gulasz z łopatki z dzika, duszony z kapustą i ziemniakami. Drugie danie to zrazy z sarny, z boczkiem i słoniną, podane z kaszą z owsa. Trzecia odsłonato pieczone tosty z marynowanym w mleku schabem z dzika, z grzybami i jajkiem.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny