Okrasa łamie przepisy Odcinek 136 - Perliczka na trzy sposoby
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Karol Okrasa wyruszy do położonej niedaleko Szczytna wsi Wawrochy. Odwiedzi tam prowadzone przez pewnemałżeństwo gospodarstwo ekologiczne, należące do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. Dzięki takiminicjatywom dzieci mają szansę zapoznać się z tradycyjnymi sposobami uprawy roli, z dawnym życiem na wsiczy też hodowlą zwierząt. Odwiedzająca gospodarstwo młodzież uczy się doić krowy, zbiera jaja w kurniku, uprawia warzywa w przydomowym warzywniku, a nawet wypieka chleb. Właścicielka gospodarstwa, pani Ela, stosuje wyłącznie ekologicznie metody uprawy, to znaczy bez nawozówsztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Karol zaprasza widzów na dania z perliczki. Mięso tego gatunku drobiu jest dziś w Polsce nieco zapomniane, było zawsze cenione w staropolskiej kuchni. Pierwszą potrawą będą piersi perliczki w sosie z leśnych grzybów, z pieczonymi na blasze plackami. Druga propozycja to duszone w oleju nogi perliczki z kluskami z owsa, twarogiem i konfiturą z pomidorów. A trzecia, to perliczka z młodymi warzywami, pieczona w całości w piecu ziemnym.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny