Okrasa łamie przepisy Odcinek 139 - Kozie sery w Ogrodzieńcu
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Ty razem Karol Okrasa zaprosi widzów na kulinarną wyprawę do Ogrodzieńca. Ta pięknie położona w Jurze Krakowsko - Częstochowskiej, miejscowość, z ruinami wspaniałego zamku, od lat przyciąga licznych turystów z całej Polski. Właśnie tu, na wapiennych skałkach, wielu polskich alpinistów stawiało swoje pierwsze wspinaczkowe kroki. Ale Karola do Jury sprowadziły atrakcje kulinarne. Od wieków na górzystych łąkach hodowano tu kozy, a kozie mleko, mięso i serystanowiły ważny element miejscowej kuchni. I właśnie kozie sery będą kulinarnymi bohaterami programu. Znajoma Karola, która na co dzień jest szefem kuchni w miejscowym hotelu i swoją kuchnię oparła na lokalnych produktach, podzieli się z Karolem swoją wiedzą na ich temat. Co ciekawe, odmian produkowanych na terenie Jury serów kozich jest wiele, niektóre z nich dojrzewają nawet 4 lata, czyli dłużej niż sławny włoski parmezan. Karol przygotuje trzy dania z użyciem serów. Pierwszą potrawą będzie polędwica z jelenia marynowana w soli i cukrze, podana z kozim serem. Drugą makaron z borowikami, dynią i długo dojrzewającym kozim serem, a trzecią placki z ciecierzycy z kozim serem, pomidorami i szpinakiem. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny