Okrasa łamie przepisy Odcinek 145 - Smaki Suwalszczyzny
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Tym razem Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarną wyprawę do Suwalskiego Parku Krajobrazowego na spotkanie z suwalską kuchnią. Słabe gleby, surowe warunki klimatyczne ukształtowały przez wieki lokalną tradycję kulinarną. Nie była to kuchnia wyszukana, wykorzystywano przede wszystkim ziemniaki, chleb razowy, mięso, soczewicę. Najbardziej znane miejscowe potrawy to kartacze, czyli rodzaj ziemniaczanych pyz z mięsnym nadzieniem, babka i kiszka ziemniaczana, kołduny litewskie, czyli pierożki z nadzieniem z baraniny podawane w rosole, kindziuk, czyli faszerowany żołądek wieprzowy, soczewiaki, kakory oraz słynne ciasto sękacz. Wszystkie dania suto okraszano skwarkami i cebulką. Nie bano się nadmiaru kalorii. Surowy, chłodny klimat, ciężka praca na roli wymagały kuchni bardzo kalorycznej, konkretnej. Miejscem gotowania będą okolice jeziora Jaczno, jednego z najpiękniejszych akwenów w okolicy. Karol przygotuje dwa dania wykorzystując tradycyjne przysmaki regionalne. Pierwsza potrawa to soczewiaki, czyli placki z gotowanych ziemniaków z nadzieniem z soczewicy podane z jarmużem i wędzoną śmietaną. Druga to suwalskie bliny litewskie, czyli placki ziemniaczane z nadzieniem z mięsa królika, z sosem z pomidorów i pora.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny