Okrasa łamie przepisy Odcinek 153 - Mazurskie pasztety
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy na Mazury do Starych Jabłonek w pobliżu Ostródy. Odwiedzi swojego przyjaciela, szefa kuchni w miejscowym hotelu, który słynie z wyrobu doskonałych pasztetów. Choć pasztety przyrządzano ponoć już w starożytnym Rzymie, to od XVI wieku najsłynniejsi pasztetnicy, czyli kucharze specjalizujący się w pasztetach, pochodzili z Francji. Sprowadzano ich na dwory całej ówczesnej Europy, także na dwory polskich możnowładców i szlachty. Ale pasztety powoli trafiały także do zwykłych domów. Dziś trudno sobie wyobrazić półmisek zimnych wędlin bez smakowitych plastrów domowego pasztetu. Pasztety przygotowuje się z różnych rodzajów mięs, podrobów, ryb, serów i warzyw. Wegetarianie mogą jeść jarskie pasztety z roślin strączkowych, a miłośnicy rybnych smaków z owoców morza. W programie Karol i jego gość przygotują pasztety z wykorzystaniem tradycyjnych mazurskich składników. W pięknej scenerii jeziora Szeląg Mały powstaną trzy pasztety. 1/ wędzony pasztet z dziczyzny, z łopatki jeleniej i wędzonego podgardla wieprzowego aromatyzowany mazurskimi podgrzybkami; 2/ pasztet ze świeżych mazurskich ryb z sosem z kaparów i jabłek; 3/ pasztet z kaczki, z dodatkiem musu z jabłek i cebuli.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny