Okrasa łamie przepisy Odcinek 156 - Steki w kowbojskim stylu
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W kolejnym odcinku Karol zabiera widzów do Karpacza. Nie wyrusza jednak na szlaki narciarskie, piesze czy rowerowe, z których Karkonosze znane są polskim turystom. Okazuje się, że w Karpaczu, u stóp najwyższej w okolicy góry Śnieżki, można spotkać prawdziwych kowbojów. A skoro są kowboje, nie może zabraknąć dobrych steków wołowych przygotowanych na grillu. Tak właśnie Karol rozpocznie nowy sezon grillowania i pokaże jak przyrządzać steki wołowe, aby były kruche, miękkie i soczyste. I jak wzbogacić smak grillowanego mięsa poprzez dodatek kolorowych sałatek czy sals ze świeżych warzyw i owoców. To będzie urozmaicenie tradycyjnego grilla, w którym króluje zazwyczaj kiełbasa, kaszanka albo karkówka. Karol przygotuje trzy dania. Pierwszą potrawą będą steki z antrykotu podane z sałatkami z pomidorów i selera naciowego. Druga propozycja to grillowane wołowe kotlety z antrykotu z kością, podane z puree z palonych ziemniaków i salsą z kiszonych ogórków, a trzecią steki ze zrazowej z ciepłą sałatką z czerwonej kapusty, pomarańczy i porzeczek.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny