Okrasa łamie przepisy Odcinek 167 - Zatorskie karpie

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na kulinarną podróż do miejscowości Zator, gdzie hoduje się słynnego karpia. Początki hodowli karpia na zatorskich stawach sięgają czasów panowania Bolesława Krzywoustego, czyli XI - XII wieku. Zaś pierwsze spisane wzmianki o karpiu zatorskim znalazły się w kronikach Jana Długosza z XV wieku. Tak więc karp pojawił się na polskim stole w głębokim Średniowieczu, a nie jak chcą niektórzy pseudoznawcy w okresie komunizmu. Aby upamiętnić wielowiekowe tradycje związane z hodowlą tej wspaniałej ryby, mieszkańcy urządzają co roku ŚwiętoKarpia. Można wówczas skosztować tej wspaniałej ryby przyrządzonej na wiele sposobów, według lokalnych przepisów - wędzonego, smażonego, na kwaśno, a nawet na słodko. W 2011 roku karp zatorski został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako produkt posiadający znak: ChronionaNazwa Pochodzenia, został też wpisany na listę produktów tradycyjnych przez nasze Ministerstwo Rolnictwa. Karol przygotuje trzy dania z karpia zatorskiego. Będzie karp lekko podwędzany w dymie z ogniska, karp w winie i karpsłodko kwaśny z owocami. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Zatorskie karpie
Zatorskie karpie
Zatorskie karpie
Zatorskie karpie
Zatorskie karpie
Zatorskie karpie
Zatorskie karpie
Zatorskie karpie
Zatorskie karpie
Zatorskie karpie
Zatorskie karpie
Zatorskie karpie
Zatorskie karpie
Zatorskie karpie
  • Zatorskie karpie
  • Zatorskie karpie
  • Zatorskie karpie
  • Zatorskie karpie
  • Zatorskie karpie
  • Zatorskie karpie
  • Zatorskie karpie
  • Zatorskie karpie
  • Zatorskie karpie
  • Zatorskie karpie
  • Zatorskie karpie
  • Zatorskie karpie
  • Zatorskie karpie
  • Zatorskie karpie