Okrasa łamie przepisy Odcinek 17 - Kuchnia wielkopolska - kefir
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Prawie każdy Polak wie, że jogurt czy kefir to smaczne i zdrowe napoje mleczne. Ale już nie każdy potrafi wykorzystać te wspaniałe produkty do przygotowania pysznych dań. Dlatego w tym programie pokażemy jak wykorzystać kefir, jogurt i maślankę, a gotować będziemy w Wielkopolsce, bo właśnie tam w drugiej połowie XIX wiekupowstały pierwsze na ziemiach polskich spółdzielnie mleczarskie. Pierwszą potrawą będzie tradycyjna postna zupa wielkopolska - polewka. Następnie Karol pokaże jak przyrządzić kurczaka marynowanego w jogurcie z aromatycznymi przyprawami, takimi jak curry, kolendra, ostra papryczka czy kardamon. Trzecią potrawą będzie zupa krem z porów podana z wędzonym twarogiem.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny