- Odcinek 170 : Tatarskie pierogi

Ryby na wiosennym grillu, Polska 2024

Multimedia

Streszczenie odcinka

W kolejnej kulinarnej wyprawie Karol Okrasa zabierze widzów na Podlasie. To miejsce, w którym jak w tyglu, miesza się wiele kuchni regionalnych. Mamy więc wpływy kuchni litewskiej, białoruskiej, żydowskiej, ale również tatarskiej. Polscy Tatarzy zostali tu osadzeni przez króla Jana III Sobieskiego za zasługi wojenne dla Rzeczpospolitej ponad trzysta lat temu. Przez wieki dzielnie służyli nowej ojczyźnie, wnieśli także wiele do polskiej kuchni. To prawdopodobnie Tatarom zawdzięczamy pojawienie się na polskim stole pierogów. A Karol, wraz z panią Marią, specjalistką od tatarskichprzysmaków, przygotuje właśnie tatarskie pierogi, które nieco różnią się od tych, które znamy z rodzinnych domów i z coraz bardziej popularnych w naszym kraju różnego rodzaju pierogarni. Wraz z panią Marią, która zajmie się przygotowanie specjalnego ciasta, Karol przyrządzi specjalne farsze do pierogów. Jeden oparty o jagnięcinę, drugi pieczarkowy. A tatarskie pierogi owija się kilkoma warstwami cieniutkiego ciastai wypieka w piecu. Jak będą wyglądać takie pierogi? Zobaczymy w programie.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×