Okrasa łamie przepisy Odcinek 175 - Włoszczyzna na polskim stole

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa ruszy do Torunia, gdzie spotka się ze znanym już z naszych programów profesorem Jarosławem Dumanowskim, historykiem, zajmującym się dziejami polskich kulinariów. Swoją wizytę w mieście rozpoczną od domu, w którym ongiś mieszkał Włoch Filip Kallimach, nauczyciel synów króla Kazimierza Jagiellończyka i sekretarz króla Jana Olbrachta. Lecz mało kto wie, że w młodości Kallimach przyjaźnił się z autorem, a nawet występuje na kartach pierwszej europejskiej drukowanej książki kucharskiej Bartolomeo Platiny. Istnieją też pewne tropy pozwalające przypuszczać, że włoskiej kuchni próbował w domu Kallimacha młodziutki Mikołaj Kopernik. Tak więc jak się okazuje, włoszczyzna zagościła na polskich stołach już przed przybyciem królowej Bony. A dla Karola to wyzwanie, aby odtworzyć starodawne przepisy i dostosować je do współczesnych gustów. Zrobi to na dachu jednego z toruńskich hoteli, skąd rozciąga się widok na dom Kopernika. Karol przygotuje trzy dania: 1/ selerowe rosti z serem i konfiturą z czerwonej cebuli; 2/ zapiekane kalafiory z serem i marynowaną marchewką; 3/ gulasz z bakłażana z pieczonymi warzywami.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Włoszczyzna na polskim stole
Włoszczyzna na polskim stole
Włoszczyzna na polskim stole
Włoszczyzna na polskim stole
Włoszczyzna na polskim stole
Włoszczyzna na polskim stole
Włoszczyzna na polskim stole
Włoszczyzna na polskim stole
Włoszczyzna na polskim stole
Włoszczyzna na polskim stole
Włoszczyzna na polskim stole
  • Włoszczyzna na polskim stole
  • Włoszczyzna na polskim stole
  • Włoszczyzna na polskim stole
  • Włoszczyzna na polskim stole
  • Włoszczyzna na polskim stole
  • Włoszczyzna na polskim stole
  • Włoszczyzna na polskim stole
  • Włoszczyzna na polskim stole
  • Włoszczyzna na polskim stole
  • Włoszczyzna na polskim stole
  • Włoszczyzna na polskim stole