Okrasa łamie przepisy Odcinek 181 - Ryby w marynatach

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa wyruszy wraz z ekipą na Mierzeję Wiślaną do miejscowości Piaski. Miejscowi rybacy od wieków żyli tu z połowu ryb, ale nie zawsze można było liczyć na świeżą rybę z połowu. Po pierwsze niektóre ryby występują tylkow określnych sezonach, a po drugie często warunki pogodowe uniemożliwiają połowy. Kluczową sprawą była umiejętnośćprzechowania ryb i to w czasach, kiedy nie było chłodni i lodówek. Ryby więc suszono, solono, wędzono i marynowano w zalewach z octem. Tym tradycyjnie zajmowały się na Pomorzu kobiety. Z jedną z nich Karol się spotka i dostanie od niej liczne ryby w marynatach, soloną ikrę ze śledzia oraz suszone płaty sandacza z Zalewu Wiślanego. Te wspaniałości będą punktem wyjścia dla Karola do stworzenia wspaniałych dań. W niezwykłej scenerii wielkiej pokrytego lodem Zalewu Wiślanego, Karol przygotuje trzy potrawy. Pierwszą będzie ryba marynowana w octowej zalewie z curry. Druga propozycja to dorsz w sosie z wędzonych śliwek i pomidorów z fasolą, z soloną ikrą ze śledzia. A trzecia propozycja to zapiekanka z suszonej ryby z pomidorami.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Ryby w marynatach
Ryby w marynatach
Ryby w marynatach
Ryby w marynatach
Ryby w marynatach
Ryby w marynatach
Ryby w marynatach
Ryby w marynatach
Ryby w marynatach
Ryby w marynatach
Ryby w marynatach
  • Ryby w marynatach
  • Ryby w marynatach
  • Ryby w marynatach
  • Ryby w marynatach
  • Ryby w marynatach
  • Ryby w marynatach
  • Ryby w marynatach
  • Ryby w marynatach
  • Ryby w marynatach
  • Ryby w marynatach
  • Ryby w marynatach