Okrasa łamie przepisy Odcinek 184 - Na huculskim szlaku

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W kolejnym odcinku Karol Okrasa zabierze widzów do Stadniny Koni Huculskich w Regietowie koło Wysowej. To punkt wyjścia do przygotowania potraw wykorzystujących składniki kuchni huculskiej i łemkowskiej. Przed II wojną światową karpaccy górale, tacy jak Huculi, Bojkowie czy Łemkowie zamieszkiwali obszar II Rzeczpospolitej. Ich kuchnia była niesamowicie uboga z uwagi na ciężkie warunki w jakich zamieszkiwali. Na przednówku często jedynym produktem, który trafiał do garnka była pokrzywa. A najbardziej znanym huculskim przysmakiem była tzw. kulesza - mamałyga, czyli kaszka kukurydziana z bryndzą. Mało znany jest fakt, że na południowo - wschodnich kresach dawnej Polski kukurydza była powszechnym produktem, choć w centralnej Polsce była prawie nieznana. Wykorzystując tradycyjne huculskie składniki Karol przygotuje trzy dania: 1/ placki ze śledziem i sosem z palonej papryki, 2/ gulasz z pokrzywy, pieczarek i kapusty, 3/ tatar z ugniecionej jak pod końskim siodłem wołowiny z placuszkami z kaszki kukurydzianej.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Na huculskim szlaku
Na huculskim szlaku
Na huculskim szlaku
Na huculskim szlaku
Na huculskim szlaku
Na huculskim szlaku
Na huculskim szlaku
Na huculskim szlaku
Na huculskim szlaku
Na huculskim szlaku
Na huculskim szlaku
Na huculskim szlaku
Na huculskim szlaku
Na huculskim szlaku
  • Na huculskim szlaku
  • Na huculskim szlaku
  • Na huculskim szlaku
  • Na huculskim szlaku
  • Na huculskim szlaku
  • Na huculskim szlaku
  • Na huculskim szlaku
  • Na huculskim szlaku
  • Na huculskim szlaku
  • Na huculskim szlaku
  • Na huculskim szlaku
  • Na huculskim szlaku
  • Na huculskim szlaku
  • Na huculskim szlaku