Okrasa łamie przepisy Odcinek 188 - W neolitycznym garnku

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa uda się do Krzemionek Opatowskich, do rezerwatu archeologicznego, chroniący zespół neolitycznych kopalni krzemienia pasiastego. Mało kto w Polsce wie, że mamy u siebie obiekt starszy niż piramida Cheopsa w Egipcie. Ponad 5 tysięcy lat temu powstały niedaleko dzisiejszego Ostrowca Świętokrzyskiego kopalnie krzemienia, który zadziwiają kunsztem i technikami do dziś stosowanymi we współczesnym górnictwie. Narzędzia z krzemienia wykonane tamże eksportowane były na setki kilometrów od Krzemionek. Nie wiemy kim byli ci genialni inżynierowie, ale możemy spróbować odtworzyć, co jedli. Odtwarzając dawne smaki Karol sięga po krzemienne narzędzia, aby pokazać widzom, jak przodkowie dzisiejszych kucharzy tysiące lat temu obrabiali mięsiwo. W niezwykłej scenerii neolitycznej wioski Karol przygotuje trzy potrawy: 1/ pieczony na rożnie nad ogniem udziec jagnięcy, wcześniej zamarynowany w ziołach i czerwonym winie; 2/ szaszłyki z wątróbki cielęcej pieczone w archaiczny sposób na rozgrzanym kamieniu z pikantnym sosem; 3/ kasza gryczana z podrobami drobiowymi i krwią kaczki, suszonymi owocami, czyli coś w rodzajukaszanki na gorąco.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

W neolitycznym garnku
W neolitycznym garnku
W neolitycznym garnku
W neolitycznym garnku
W neolitycznym garnku
W neolitycznym garnku
W neolitycznym garnku
W neolitycznym garnku
W neolitycznym garnku
W neolitycznym garnku
W neolitycznym garnku
W neolitycznym garnku
W neolitycznym garnku
W neolitycznym garnku
  • W neolitycznym garnku
  • W neolitycznym garnku
  • W neolitycznym garnku
  • W neolitycznym garnku
  • W neolitycznym garnku
  • W neolitycznym garnku
  • W neolitycznym garnku
  • W neolitycznym garnku
  • W neolitycznym garnku
  • W neolitycznym garnku
  • W neolitycznym garnku
  • W neolitycznym garnku
  • W neolitycznym garnku
  • W neolitycznym garnku