Okrasa łamie przepisy Odcinek 189 - Przy wspólnym stole

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów na gotowanie inspirowane smakami swojego dzieciństwa. Mały Karol spędził je wraz z rodzicami i rodzeństwem w pegeerowskim bloku. Czasy były trudne. Hodowano króliki, świnki, aby uzupełnić niedobory sprzedawanego na kartki mięsa, uprawiono własne warzywa na niewielkich przydomowych działkach. Wśród mieszkańców bloku panował duch wspólnoty, wszystkie ważne rocznice, urodziny, imieniny świętowano razem przy stole ustawionym na świeżym powietrzu pod blokiem, jeśli tylko pozwalała na to pogoda. Do tych wspomnień, do tego wspólnego świętowania, do dzielenia się własnoręcznie przygotowywanymi potrawami Karol wraca w tym odcinku. Dlatego rusza do Szczuplin, niewielkiej popegeerowskiej wsi w województwie warmińsko - mazurskim, aby wspólnie z mieszkańcami usiąść do stołu, zobaczyć jakie potrawy dziś przygotowują i zaproponować im swoje dania. Dla mieszkańców Szczuplin Karol przygotuje trzy potrawy: 1/ korzenny gulasz wieprzowy z dużą ilością cebuli, uduszony w kociołku na ogniu; 2/ duszony królik z kasząi buraczkami, czyli nawiązanie do lat, w których młody Karol hodował króliki na niedzielne obiady; 3/ wycieczka w czasie w odleglejsze lata, gdy każde polskie śniadanie rozpoczynała gramatka, czyli pożywna zupa z piwa i twarogu.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Przy wspólnym stole
Przy wspólnym stole
Przy wspólnym stole
Przy wspólnym stole
Przy wspólnym stole
Przy wspólnym stole
Przy wspólnym stole
Przy wspólnym stole
Przy wspólnym stole
Przy wspólnym stole
Przy wspólnym stole
Przy wspólnym stole
  • Przy wspólnym stole
  • Przy wspólnym stole
  • Przy wspólnym stole
  • Przy wspólnym stole
  • Przy wspólnym stole
  • Przy wspólnym stole
  • Przy wspólnym stole
  • Przy wspólnym stole
  • Przy wspólnym stole
  • Przy wspólnym stole
  • Przy wspólnym stole
  • Przy wspólnym stole