Okrasa łamie przepisy Odcinek 199 - Mięczaki na polskim stole

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W kolejnym odcinku Karol Okrasa opowie o mięczakach na polskim stole. Choć zazwyczaj polską kuchnię przeciętny Polak kojarzy z bigosem, pierogami czy schabowym, to jednak już w pierwszej polskiej książce kulinarnej z XVII wieku więcej znajdziemy przepisów na ślimaki niż na tak popularną dziś wieprzowinę. A dla polskich królów Augusta II Mocnego i jego syna Augusta III świeże ostrygi sprowadzano wozami do Warszawy znad Morza Północnego. Ostrygami zajadał się też książę poetów biskup Ignacy Krasicki. Były więc mięczaki na polskich stołach, zwłaszcza zamożnych od dawna. Ale nawet prosty lud w chwilach głodu sięgał po małże z naszych rzek i jezior. A od czego dziś najłatwiej rozpocząć kulinarną przygodę z mięczakami? Pewnie od popularnych w naszych sklepach omułków jadalnych znanych też jako mule. Omułek jadalny jest gatunkiem małża. Ze świeżych omułków Karol przygotuje ciekawe potrawy inspirowane polskimi smakami. Będą mule w sosie z ogórkami kiszonymi, mule w polskim cydrze, a nawet w sosie grzybowym z kluseczkami śląskimi. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Mięczaki na polskim stole
Mięczaki na polskim stole
Mięczaki na polskim stole
Mięczaki na polskim stole
Mięczaki na polskim stole
Mięczaki na polskim stole
Mięczaki na polskim stole
Mięczaki na polskim stole
Mięczaki na polskim stole
Mięczaki na polskim stole
Mięczaki na polskim stole
Mięczaki na polskim stole
Mięczaki na polskim stole
Mięczaki na polskim stole
  • Mięczaki na polskim stole
  • Mięczaki na polskim stole
  • Mięczaki na polskim stole
  • Mięczaki na polskim stole
  • Mięczaki na polskim stole
  • Mięczaki na polskim stole
  • Mięczaki na polskim stole
  • Mięczaki na polskim stole
  • Mięczaki na polskim stole
  • Mięczaki na polskim stole
  • Mięczaki na polskim stole
  • Mięczaki na polskim stole
  • Mięczaki na polskim stole
  • Mięczaki na polskim stole