Okrasa łamie przepisy Odcinek 2 - Na tropie polskich wędlin

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa rusza w kulinarną podróż tropem najlepszych polskich wędlin. Najpierw wspólnie ze specjalistą od żywienia spróbują odpowiedzieć sobie na przykładzie wędlin kupionych w sklepie, dlaczego warto czytać etykiety ze składem. Co to znaczy ilość mięsa na wyprodukowanie danej ilości wyrobu, dlaczego należy unikać MOM - u, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie i co daje hermetyczne pakowanie mięsa i wędlin w folię z wybitą datą ważności. Zanim rozpocznie się gotowanie, Karol uda się do lasu, gdzie w zagajniku sosnowym szybko nazbiera kosz młodych maślaków. Następnie przygotuje pierwszą potrawę: gulasz z białej kiełbasy i młodych maślaków z wiejską śmietaną, wzbogacony aromatem owoców nasturcji, czyli tzw. polskich kaparów. Drugą potrawą będzie soczysty i aromatyczny półgęsek podany z sałatą i kwiatami nasturcji (te wiejskie kwiaty kwitną w przydomowych ogródkach). Do tego Karol przygotuje ciepłą konfiturę z jabłek, octu, szafranu i cebuli.

Czas trwania:24 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Na tropie polskich wędlin
Na tropie polskich wędlin
Na tropie polskich wędlin
Na tropie polskich wędlin
Na tropie polskich wędlin
Na tropie polskich wędlin
Na tropie polskich wędlin
Na tropie polskich wędlin
Na tropie polskich wędlin
Na tropie polskich wędlin
Na tropie polskich wędlin
Na tropie polskich wędlin
Na tropie polskich wędlin
  • Na tropie polskich wędlin
  • Na tropie polskich wędlin
  • Na tropie polskich wędlin
  • Na tropie polskich wędlin
  • Na tropie polskich wędlin
  • Na tropie polskich wędlin
  • Na tropie polskich wędlin
  • Na tropie polskich wędlin
  • Na tropie polskich wędlin
  • Na tropie polskich wędlin
  • Na tropie polskich wędlin
  • Na tropie polskich wędlin
  • Na tropie polskich wędlin