Okrasa łamie przepisy Odcinek 23 - Smaki Czesława Miłosza
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza na potrawy z kaczki. A gotować będzie w miejscu szczególnym. To dwór w Krasnogrudzie, gdzie Czesław Miłosz spędzał wakacje w dzieciństwie i w latach młodości. Do dziś zachowały się tu przepisy na jego ulubione dania. Jakie potrawy cenił najbardziej przyszły noblista? Pierwszą potrawą będzie marynowanaw wiśniówce i sianie pierś kaczki, podana z kaszą gryczaną z grzybami i serem oraz sosem z pieczonych buraków. Kolejną potrawą będą świeżo złowione okonie nadziane na patyk i upieczone nad ogniskiem. Trzecia potrawa zaś to uda kacze, najpierw smażone na złoto, a następnie duszone z boczkiem, cebulą, czosnkiem, jabłkami, suszonymi śliwkami oraz kiszoną i słodką kapustą.
Czas trwania:24 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny