Okrasa łamie przepisy Odcinek 23 - Smaki Czesława Miłosza

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza na potrawy z kaczki. A gotować będzie w miejscu szczególnym. To dwór w Krasnogrudzie, gdzie Czesław Miłosz spędzał wakacje w dzieciństwie i w latach młodości. Do dziś zachowały się tu przepisy na jego ulubione dania. Jakie potrawy cenił najbardziej przyszły noblista? Pierwszą potrawą będzie marynowanaw wiśniówce i sianie pierś kaczki, podana z kaszą gryczaną z grzybami i serem oraz sosem z pieczonych buraków. Kolejną potrawą będą świeżo złowione okonie nadziane na patyk i upieczone nad ogniskiem. Trzecia potrawa zaś to uda kacze, najpierw smażone na złoto, a następnie duszone z boczkiem, cebulą, czosnkiem, jabłkami, suszonymi śliwkami oraz kiszoną i słodką kapustą.

Czas trwania:24 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Smaki Czesława Miłosza
Smaki Czesława Miłosza
Smaki Czesława Miłosza
Smaki Czesława Miłosza
Smaki Czesława Miłosza
Smaki Czesława Miłosza
Smaki Czesława Miłosza
Smaki Czesława Miłosza
  • Smaki Czesława Miłosza
  • Smaki Czesława Miłosza
  • Smaki Czesława Miłosza
  • Smaki Czesława Miłosza
  • Smaki Czesława Miłosza
  • Smaki Czesława Miłosza
  • Smaki Czesława Miłosza
  • Smaki Czesława Miłosza