Okrasa łamie przepisy Odcinek 232 - Kaszubskie żytnie pieczywo

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa zabierze widzów w okolice Chmielna nad jeziorem Kłodno na Kaszubach. Tematem będzie kaszubskie pieczywo. Przez wieki uboga kaszubska ziemia nie pozwalała na uprawę pszenicy, tak więc aż do początku lat 90. XX wieku Kaszubi jedli wyłącznie chleb żytni. Karol spotka się z panem Jankiem, który do dziś wypieka takie pieczywo w lokalnej piekarni wedle receptury swojej babci. Jego chleb był nagradzany na lokalnych konkursach kulinarnych. Pan Janek pokaże Karolowi wypiek tradycyjnego żytniego chleba. Na bazie surowegp ciasta żytniego na naturalnym zakwasie, Karol przygotuje swoje potrawy. 1/ Mięso zapiekane w cieście chlebowym z grzybami; 2/ Kaszubskie ruchanki, czyli placki z ciasta żytniego z łososiem i sosem z kiszonego ogórka; 3/ Hamburger buraczany z siemieniem lnianym i fasolą.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Kaszubskie żytnie pieczywo
Kaszubskie żytnie pieczywo
Kaszubskie żytnie pieczywo
Kaszubskie żytnie pieczywo
Kaszubskie żytnie pieczywo
Kaszubskie żytnie pieczywo
Kaszubskie żytnie pieczywo
Kaszubskie żytnie pieczywo
Kaszubskie żytnie pieczywo
Kaszubskie żytnie pieczywo
Kaszubskie żytnie pieczywo
Kaszubskie żytnie pieczywo
  • Kaszubskie żytnie pieczywo
  • Kaszubskie żytnie pieczywo
  • Kaszubskie żytnie pieczywo
  • Kaszubskie żytnie pieczywo
  • Kaszubskie żytnie pieczywo
  • Kaszubskie żytnie pieczywo
  • Kaszubskie żytnie pieczywo
  • Kaszubskie żytnie pieczywo
  • Kaszubskie żytnie pieczywo
  • Kaszubskie żytnie pieczywo
  • Kaszubskie żytnie pieczywo
  • Kaszubskie żytnie pieczywo