Okrasa łamie przepisy Odcinek 234 - Największe kartacze

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy do niewielkiej miejscowości Szczechy Wielkie w pobliżu jeziora Śniardwy na Mazurach. Znajduje się tam mały rodzinny zajazd, który prowadzi p. Ela z rodziną. Pani Ela jest znawczynią kuchni regionalnej, ale najbardziej niezwykłą potrawą, którą podaje gościom, są olbrzymie kartacze. Kartacze, znane też jako cepeliny, czyli duże pyzy z ciasta ziemniaczanego z farszem przeważnie mięsnym są jedną ze specjalności kuchni Podlasia i Mazur, a na Litwie są daniem narodowym. Mogą mieć kształt cygara czy sterowca skąd nazwa cepelin. Mogą też przypominać pociski artyleryjskie, czyli właśnie kartacze. Karol wraz z panią Elą opowiedzą jak przygotować tradycyjnego kartacza, jakie mogą być do niego farsze, a Karol swoim zwyczajem złamie te przepisy. Oprócz prezentacji tradycyjnych kartaczy, zobaczymywykonane przez Karola małe kartacze z farszem z wołowiny przyprawione orientalnymi korzeniami na wzór polskiej kuchniz XVII wieku, będą też kartacze z farszem rybnym smażone przed podaniem w smalcu gęsim.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Największe kartacze
Największe kartacze
Największe kartacze
Największe kartacze
Największe kartacze
Największe kartacze
Największe kartacze
Największe kartacze
Największe kartacze
Największe kartacze
Największe kartacze
Największe kartacze
Największe kartacze
Największe kartacze
  • Największe kartacze
  • Największe kartacze
  • Największe kartacze
  • Największe kartacze
  • Największe kartacze
  • Największe kartacze
  • Największe kartacze
  • Największe kartacze
  • Największe kartacze
  • Największe kartacze
  • Największe kartacze
  • Największe kartacze
  • Największe kartacze
  • Największe kartacze