W tym odcinku Karol Okrasa ruszy na Żuławy na spotkanie z piwowarem. Dziś mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, że zanim kawa czy herbata stały się podstawowymi napojami serwowanymi na śniadanie, nasi przodkowie rankiem posilali się zupą piwną, zwaną gramatką, faramuszką czy biermuszką. Dodawano do niej w zależności od zamożnościdomu ser, żółtka, śmietanę, korzenie, cukier, miód. Najstarsze polskie przepisy na taką zupę pochodzą z XVI wieku. Na Żuławach tradycja warzenia piwa w gospodarstwach domowych liczy dobre kilkaset lat, a co ciekawe przywilej warzenia piwa mieli również chłopi. Tymczasem na pozostałych terenach dawnej Polski przywilej ten miały tylko klasztory, dwory i miasta. I co ważne z punktu widzenia kucharza, do potraw wykorzystywano także piwne półprodukty, takie jak brzeczkę, słodowany jęczmień, pachnący cytrusami chmiel. I właśnie te składniki, a nie samo piwo Karol wykorzysta do przygotowania swoich propozycji. Przygotuje chrupiące paski z indyka panierowane w słodzie jęczmiennym, rybę w sosie chmielowym oraz uda indyka duszone w piwnej brzeczce.
Czwartek 13.07.2023 06:45 Odcinek 237
Środa 12.07.2023 18:35 Odcinek 237
Czwartek 08.09.2022 14:55 Odcinek 237
Czwartek 08.09.2022 06:00 Odcinek 237
Telemagazyn z wydaniem magazynowym: