Okrasa łamie przepisy Odcinek 244 - Mielone na szpadzie

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa wyrusza nad Wisłę, aby opowiedzieć o ciekawym sposobie przyrządzania mięsa. Jak głoszą legendy ponoć nasi przodkowie podczas wypraw wojennych przyrządzali sobie strawę opiekającnad ogniem kawałki mięsiwa nabite na szable czy szpadę. Musi być w tym ziarno prawdy, skoro tak popularnedziś nad Wisłą kebaby to nic innego niż opiekane mięso, nabite na stalowy rożen. I właśnie podróżując po krajachOrientu często można się natknąć na szaszłyki, kebaby, kofty przyrządzane z mielonego mięsa, korzenniei ostro doprawione, podawane z zimnymi sosami. A jak przyrządzić mielonego na szpadzie nad Wisłą? To zadanie dla naszego kucharza. Będą więc opiekane na drewnianych szpadkach mielone z jagnięciny z sosem miętowym, mielone wieprzowo - wołowe z bakaliami w sosie orzechowym oraz coś dla wegetarian, czyli mielone z ciecierzycy na szpadkach z duszoną cytrusową kapustą.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Mielone na szpadzie
Mielone na szpadzie
Mielone na szpadzie
Mielone na szpadzie
Mielone na szpadzie
Mielone na szpadzie
Mielone na szpadzie
Mielone na szpadzie
Mielone na szpadzie
Mielone na szpadzie
Mielone na szpadzie
  • Mielone na szpadzie
  • Mielone na szpadzie
  • Mielone na szpadzie
  • Mielone na szpadzie
  • Mielone na szpadzie
  • Mielone na szpadzie
  • Mielone na szpadzie
  • Mielone na szpadzie
  • Mielone na szpadzie
  • Mielone na szpadzie
  • Mielone na szpadzie