Okrasa łamie przepisy Odcinek 247 - Smak pędów sosny

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa opowie o pewnym wiosennym produkcie, który rzadko trafia na nasze stoły, choć od wieków jest używany przez ludność wiejską jako uniwersalne lekarstwo na przeziębienia, zwłaszcza dla dzieci. Mowa o syropie z młodych pędów sosny. Pozyskiwany wiosną z jasnozielonych przyrostów, z brązową, lepką łupinką, zasypanych cukrem, służył też od dawna do sporządzanialeczniczych nalewek. Ale rzadko był wykorzystywany w kuchni. A szkoda, bo mocny, żywiczny aromat może pasować do wielu potraw. Trzeba tylko spróbować. W programie Karol Okrasa pokaże, jak robi się syrop z pędów sosny i jak wykorzystać go do stworzenia niezwykłych dań. Przygotuje kilka interesujących propozycji, wśród nich nie zabraknie mięsa kaczki, którego wyrazisty smak wydaje się idealnie pasować do syropu z pędów sosny.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Smak pędów sosny
Smak pędów sosny
Smak pędów sosny
Smak pędów sosny
Smak pędów sosny
Smak pędów sosny
Smak pędów sosny
Smak pędów sosny
Smak pędów sosny
Smak pędów sosny
Smak pędów sosny
  • Smak pędów sosny
  • Smak pędów sosny
  • Smak pędów sosny
  • Smak pędów sosny
  • Smak pędów sosny
  • Smak pędów sosny
  • Smak pędów sosny
  • Smak pędów sosny
  • Smak pędów sosny
  • Smak pędów sosny
  • Smak pędów sosny