Okrasa łamie przepisy Odcinek 250 - Z żuławskiego mleka

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy na Żuławy. Mało kto wie, że począwszy od XVI wieku osadnicy z Holandii wydzierali morzu te niegościnne, niszczone przez liczne powodzie tereny. I stworzyli tu otaczany przez system kanałów odwadniających kraj zielonych pastwisk płynących mlekiem. Do dziś można zobaczyć pasące się na soczystej trawie liczne krowy. Z ich doskonałego mleka tutejsza mleczarnia oferuje mleko, mleko zsiadłe, jogurty, kefiry i wiele innych smakowitych wyrobów. I ta obfitość żuławskich mlecznych wyrobów skłania Karola do odpowiedzi na pytanie: czy zupy mleczne, które wielu pokoleniom Polaków nie kojarzą się dobrze z okresu przedszkola czy szkoły mogą być atrakcyjne i smakowite? Odpowiedzią na to pytanie będą potrawy przygotowane przez Karola Okrasę: 1/ Zupa mleczna doprawiona masłem ze szparagami i serem; 2/ Zupa z mleka inspirowana zapomnianym już przepisem na zupę nic; 3/ Biały chłodnik ze śmietankowym jogurtem i kwaśnym mlekiem, suto okraszony serem.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Z żuławskiego mleka
Z żuławskiego mleka
Z żuławskiego mleka
Z żuławskiego mleka
Z żuławskiego mleka
Z żuławskiego mleka
Z żuławskiego mleka
Z żuławskiego mleka
Z żuławskiego mleka
Z żuławskiego mleka
Z żuławskiego mleka
Z żuławskiego mleka
Z żuławskiego mleka
Z żuławskiego mleka
  • Z żuławskiego mleka
  • Z żuławskiego mleka
  • Z żuławskiego mleka
  • Z żuławskiego mleka
  • Z żuławskiego mleka
  • Z żuławskiego mleka
  • Z żuławskiego mleka
  • Z żuławskiego mleka
  • Z żuławskiego mleka
  • Z żuławskiego mleka
  • Z żuławskiego mleka
  • Z żuławskiego mleka
  • Z żuławskiego mleka
  • Z żuławskiego mleka