Okrasa łamie przepisy Odcinek 254 - Lubelskie cebularze

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa wyruszy na Lubelszczyznę, aby opowiedzieć widzom o jednym z najbardziej znanych przysmaków regionalnych. Pierwsze wzmianki na temat cebularzy sięgają XIX stulecia. Jako pierwsi cebularze zaczęli wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, a przed II wojną światową były już one znanym przysmakiem na całej Lubelszczyźnie. Dziś jest cebularz wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Co więcej, zazdrośni o ten przysmak mieszkańcy innych regionów Polski, mieszkańców województwa lubelskiego nazywają cebularzami. Ten prosty placek z mąki pszennej, często drożdżowy, z dodatkiem cebuli i maku, zawojował serca i podniebienia nie tylkomieszkańców regionu. A jak będzie wyglądał taki cebularz wedle złamanych przepisów naszego kucharza? Będą cebularze pieczone w piecu z cebulą makiem i kurkami, cebularze gotowane na parze. Ostatnią propozycją będą cebularze z serem smażone na oleju.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Lubelskie cebularze
Lubelskie cebularze
Lubelskie cebularze
Lubelskie cebularze
Lubelskie cebularze
Lubelskie cebularze
Lubelskie cebularze
Lubelskie cebularze
Lubelskie cebularze
Lubelskie cebularze
Lubelskie cebularze
Lubelskie cebularze
Lubelskie cebularze
Lubelskie cebularze
  • Lubelskie cebularze
  • Lubelskie cebularze
  • Lubelskie cebularze
  • Lubelskie cebularze
  • Lubelskie cebularze
  • Lubelskie cebularze
  • Lubelskie cebularze
  • Lubelskie cebularze
  • Lubelskie cebularze
  • Lubelskie cebularze
  • Lubelskie cebularze
  • Lubelskie cebularze
  • Lubelskie cebularze
  • Lubelskie cebularze