Okrasa łamie przepisy Odcinek 258 - Wszystko z gryki
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprasza widzów na opowieść o gryce. Szczególnie na Lubelszczyźnie do dziś często jest uprawiana i chętnie stosowana w kuchni, występuje w wielu potrawach regionalnych. Gryka występujezwyczaj pod postacią kaszy palonej lub niepalonej, rzadziej jako mąka. Wystarczy tylko wspomnieć o pirogu biłgorajskimczy pierogach z gryczanym farszem. Oczywiście kasza gryczana często jest podawana też w innych rejonach naszegokraju na przykład na Podlasiu czy na Warmii. Gryka zaczęła być uprawiana w Polsce od XV wieku, często zwana była też hreczką lub tatarką. A co dziś można wyczarować z gryki? Tym właśnie zajmie się nasz kucharz w programie. Będą mazurskie farszynki serowe z kaszą gryczaną, leśnymi grzybami oraz pochodzące z kuchni podkarpackiej hreczanyki, ale nie mięsne tylko rybne, z sosem majonezowym.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny