Muzzle
Thriller Muzzle21:00
CANAL+
W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa opowiada widzom o zapomnianych owocach śliwki mirabelki. Co roku, w końcu lata, jak Polska długa i szeroka, owoce mirabelki spadają na nasze drogi, ścieżki, chodniki. Dziś prawie nikt ich nie zbiera, a przecież nasze babcie robiły z tych niedużych pomarańczowych owoców doskonałe dżemy, konfitury i kompoty. Owoce mirabelki nie są łatwe w zbieraniu, źle znoszą transport, więc prawie zupełnie zniknęły z naszych stołów. A przecież w Niemczech czy Francji nadal są niezwykle cenione z uwagi na walory smakowe, a ich ceny są znacznie wyższe niż innych rodzajów śliwek. Może więc wartoprzywrócić je polskiej kuchni? Tym właśnie zajmie się Karol, a na początek pokaże, jak przygotować niezwykłą konfiturę z dyni i mirabelek. Przyrządzi także łososia z salsą mirabelkową, a ostatnią propozycją będą osmolone udka perliczki długo duszone metodą confit oraz piersi perliczki krótko duszone w mieszaninie likieru ziołowego i masła, wszystko podane z sosem na bazie konfitury z mirabelek.
Wtorek 15.08.2023 06:45 Odcinek 260
Poniedziałek 14.08.2023 18:35 Odcinek 260
Piątek 14.10.2022 14:55 Odcinek 260
Niedziela 07.08.2022 10:10 Odcinek 260
Telemagazyn z wydaniem magazynowym: