- Odcinek 261 : Gotowanie "na dziko"

Sos holenderski, Polska 2024

Multimedia

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na opowieść o gotowaniu na dziko. Jeszcze do niedawna niemal każda polska książka kulinarna zawierała liczne przepisy na potrawy tzw. na dziko. Przyczyną takiego stanu rzeczy był fakt, że tak ceniona w dawnej kuchni polskiej dziczyzna stawała się z biegiem lat coraz bardziej produktem rzadkim i odświętnym. Twórcom tych przepisów, chodziło o to, by smakowi mięsa hodowlanych zwierząt nadać specyficznego aromatu dziczyzny. Zazwyczaj wykorzystywano tu długie bejcowanie mięsa w octowych zalewach, bogatych w kojarzące się z lasem przyprawy, takie chociażby, jak jałowiec. Karol pokaże, że można uzyskać dziki smak potraw, bez konieczności długiego bejcowania. Przygotuje roladę z ligawy wołowej aromatyzowaną leśnymi przyprawami, długo duszoną w sosie z czerwonego wina. Będzie również sandacz pieczony na wędzonym boczku z dzika, podany z leśnymi grzybami.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Paulina (gość)

    Poproszę o przepis na roladę z ligawy wołowej aromatyzowaną leśnymi przyprawami

    09.11.2020 11:54
  • Przepis (gość)

    Gdzie cały przepis można wyszukać?

    25.10.2020 06:53
  • Ira (gość)

    Panie Karolu! Do mięs na dziko jako grzyby polecam sarniaki. Jestem ciekawa zaskoczenia na podniebieniu.

    18.10.2020 16:03
  • Ira (gość)

    Panie Karolu! Do mięs na dziko jako grzyby polecam sarniaki. Jestem ciekawa zaskoczenia na podniebieniu.

    18.10.2020 16:03

Dodaj komentarz

    Logowanie

    Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

    ×