Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na opowieść o gotowaniu na dziko. Jeszcze do niedawna niemal każda polska książka kulinarna zawierała liczne przepisy na potrawy tzw. na dziko. Przyczyną takiego stanu rzeczy był fakt, że tak ceniona w dawnej kuchni polskiej dziczyzna stawała się z biegiem lat coraz bardziej produktem rzadkim i odświętnym. Twórcom tych przepisów, chodziło o to, by smakowi mięsa hodowlanych zwierząt nadać specyficznego aromatu dziczyzny. Zazwyczaj wykorzystywano tu długie bejcowanie mięsa w octowych zalewach, bogatych w kojarzące się z lasem przyprawy, takie chociażby, jak jałowiec. Karol pokaże, że można uzyskać dziki smak potraw, bez konieczności długiego bejcowania. Przygotuje roladę z ligawy wołowej aromatyzowaną leśnymi przyprawami, długo duszoną w sosie z czerwonego wina. Będzie również sandacz pieczony na wędzonym boczku z dzika, podany z leśnymi grzybami.
Środa 16.08.2023 06:45 Odcinek 261
Wtorek 15.08.2023 18:35 Odcinek 261
Poniedziałek 17.10.2022 14:55 Odcinek 261
Czwartek 09.06.2022 06:40 Odcinek 261
Paulina (gość)
Poproszę o przepis na roladę z ligawy wołowej aromatyzowaną leśnymi przyprawami
09.11.2020 11:54Przepis (gość)
Gdzie cały przepis można wyszukać?
25.10.2020 06:53Ira (gość)
Panie Karolu! Do mięs na dziko jako grzyby polecam sarniaki. Jestem ciekawa zaskoczenia na podniebieniu.
18.10.2020 16:03Ira (gość)
Panie Karolu! Do mięs na dziko jako grzyby polecam sarniaki. Jestem ciekawa zaskoczenia na podniebieniu.
18.10.2020 16:03Telemagazyn z wydaniem magazynowym: