Okrasa łamie przepisy Odcinek 27 - Wiosenne grillowanie z nowalijkami

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa wybiera się w kulinarną podróż kajakiem po rzece Wel. Początek maja to czas, kiedy w całej Polsce ruszają pierwsze spływy kajakowe i dlatego Karol Okrasa właśnie w ten sposób rozpocznie sezon grillowania. Rzeka Wel płynie przez ziemią lubawską i jest jedną z niewielu rzek w środkowej Polsce, która ma odcinki o charakterze górskim. Dopływając kajakiem w piękne miejsce, prowadzący program założy biwak i pokaże, jak inaczej przygotować dwa najbardziej popularne w Polsce dania na grilla: karkówkę, a z ryb - łososia. Oczywiście złamie tradycyjne przepisy. Do przygoptowania potraw użyje nowalijek, ale nie tych, które znamy ze sklepów, jak szczypiorek, koperek, młoda natka. Tym razem wykorzysta zapomniane już dziś rośliny. Młode pędy pokrzywy, mniszek lekarski, czyli mlecz, krwawnik, szczaw, czosnek niedźwiedzi czy świeży sok z brzozy w dawnych czasach były dla biednej ludności wiejskiej urozmaiceniem diety na przednówku. Diety bogatej w witaminy i składniki mineralne, często o właściwościach leczniczych. Dziś z trawników przy domach usuwamy szczaw i mlecze, które nasi przodkowie z chęcią i zarazem korzyścią dla zdrowia zjadali je wczesną wiosną.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Wiosenne grillowanie z nowalijkami
Wiosenne grillowanie z nowalijkami
Wiosenne grillowanie z nowalijkami
Wiosenne grillowanie z nowalijkami
Wiosenne grillowanie z nowalijkami
  • Wiosenne grillowanie z nowalijkami
  • Wiosenne grillowanie z nowalijkami
  • Wiosenne grillowanie z nowalijkami
  • Wiosenne grillowanie z nowalijkami
  • Wiosenne grillowanie z nowalijkami