Tym razem Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarną wyprawę do Ustki. To nadmorska miejscowość, popularnawśród miłośników spędzania urlopu nad Bałtykiem. Oczywiście nie ma wakacji nad morzem bez dań rybnych. A Ustka z nich słynie. Już przed I wojną światową usteckie szproty sławne były na całą Europę. Tym razem Karol nie zabiera się jednak do prezentacji dorsza, łososia czy cenionego węgorza, którego szczególnie upodobał sobie Otto von Bismarck, często bywający w Ustce. Kucharz pokaże, że mniej ceniona, ale ciągle powszechnai niedroga flądra może zaskoczyć niejednego smakosza. Starsi mieszkańcy Ustki pamiętają jeszcze czasy, gdy świeżo złowione flądry od razu po połowie trafiały na patelnię lub były wędzone w prostych beczkach na plażach. Dziś, kiedy coraz trudniej o bałtyckiego dorsza czy łososia, to właśnie dobrze zrobiona flądra może być dla przybysza pierwszym spotkaniem ze świeżo złowioną bałtycką rybą. Karol pokaże, jak zrobić jego wersję smażonej ryby z nadmorskiej budki podanej z frytkami i surówką z kapusty. Przygotuje też pastę ze świeżo wędzonej flądry z sałatką podaną na żytnim pieczywie. A dla tych, którzy nie mogą obejść się bez mięsa, przyrządzi wołowego steka z sosem z sardeli. Takie połączenie smaku morskich ryb i mięsabyło w dawnych wiekach specjalnością polskich kucharzy.
Czwartek 14.09.2023 06:45 Odcinek 282
Środa 13.09.2023 18:35 Odcinek 282
Piątek 15.07.2022 14:55 Odcinek 282
Piątek 15.07.2022 06:00 Odcinek 282
Sebbb (gość)
Januszku
16.05.2021 16:26Sebbb (gość)
Pewnie baby z nosa smakujesz ogonie
16.05.2021 16:25Magneto (gość)
Ale z Ciebie pajac
16.05.2021 14:56Janusz przystanski (gość)
Prosil bym aby pan okrasa rece wycieral nie w spodnie tylko w reczniczek, dlaczego nie propagujecie czystosci np tego ze przystepujac do gotowania nalezy zalozyc bialy fartuszek a nie zuzlowa kurtke. Ale sie nie dziwie bo pan okrasa pochodzi ze wschodu i nie mial dobry ch przykladow w odroznieniu so pana remigiusza raczki ze slaska
05.05.2021 11:57Telemagazyn z wydaniem magazynowym: