Okrasa łamie przepisy Odcinek 286 - Gęś w czereśniach

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa opowie widzom o staropolskiej tradycji dodawania owoców nie tylko do deserów, lecz także do wielupotraw mięsnych i rybnych. Ślady tej tradycji dotrwały do naszych czasów w postaci kaczki z jabłkami czy karpia z rodzynkami na wigilię. Ale jeśli tylko zajrzymy do zachowanych XVII - wiecznych polskich przepisów, to zobaczymy, jak wiele staropolskich dań zawierało w sobie najróżniejsze owoce. W programie telewizyjnym podróże w czasie są możliwe, zatem Karol przeniesie się do czereśniowego sadu, pełnego soczystych, czerwonych owoców. Mając takie skarby dosłownie w zasięgu ręki i noża, pokaże, jak przygotować niezwykłe potrawy: 1/ Drożdżowy placek z czereśniami, serem, kindziukiem i cebulą, podobny do włoskiej pizzy, ale i do polskiego cebularza; 2/ Gęsie wątróbki duszone z cebulą, miodem pitnym i czereśniami; 3/ Ciepła sałatka z mięsa z ud gęsich i czereśni, podana pod sosem zabajone.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Gęś w czereśniach
Gęś w czereśniach
Gęś w czereśniach
Gęś w czereśniach
Gęś w czereśniach
Gęś w czereśniach
Gęś w czereśniach
Gęś w czereśniach
Gęś w czereśniach
Gęś w czereśniach
Gęś w czereśniach
Gęś w czereśniach
Gęś w czereśniach
Gęś w czereśniach
  • Gęś w czereśniach
  • Gęś w czereśniach
  • Gęś w czereśniach
  • Gęś w czereśniach
  • Gęś w czereśniach
  • Gęś w czereśniach
  • Gęś w czereśniach
  • Gęś w czereśniach
  • Gęś w czereśniach
  • Gęś w czereśniach
  • Gęś w czereśniach
  • Gęś w czereśniach
  • Gęś w czereśniach
  • Gęś w czereśniach