Okrasa łamie przepisy Odcinek 288 - Gąska z gąską

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Cudze chwalicie, swego nie znacie! Co zobaczymy w kolejnej wyprawie kulinarnej Karola Okrasy? Tym razem nasz kucharz zaprosi widzów na jesienne gotowanie. Jednym z typowo jesiennych produktów jest gęsina, na Pomorzu i w Wielkopolsce tradycyjnie jedzona z okazji dnia św. Marcina. Mięso gęsi było wysoko cenione w dawnej Polsce, niestety, po II wojnie światowej Polacy prawie przestali jeść to pyszne i aromatyczne mięso. Cała produkcja polskiej gęsiny trafiała na eksport, głównie do Niemiec, gdzie polska gęś cieszy się do dziś zasłużoną renomą. Zazwyczaj serwuje się gęś z jabłkami, kaszą czy modrą kapustą. Ale tym razem Karol sięgnie po późnojesienne grzyby gąski zielone. Te nieduże, żółto - zielone grzybki, trudne do znalezienia oraz wydobycia z piasku i mchu, a jeszcze trudniejsze do starannego wymycia z tegoż piasku, mają w naszym kraju wielu zagorzałych amatorów. W wielu kuchniach regionalnych przysmakiem są pierogi z gąskami czy zupa na gąskach. A jakie potrawy przygotuje Karol z gęsiny i gąsek? Zobaczymy zapiekankę z gęsiny, gąsek, cebuli oraz ziemniaków suto okraszonych śmietaną i serem. Będzie też szybka zupa z gąsek i dyni, wzbogacona zakwasem z mąki pszennej. Trzeciąpropozycją będą kminkowe kluseczki z mąki pszennej z pieczonymi gąskami. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Gąska z gąską
Gąska z gąską
Gąska z gąską
Gąska z gąską
Gąska z gąską
Gąska z gąską
Gąska z gąską
Gąska z gąską
Gąska z gąską
Gąska z gąską
Gąska z gąską
  • Gąska z gąską
  • Gąska z gąską
  • Gąska z gąską
  • Gąska z gąską
  • Gąska z gąską
  • Gąska z gąską
  • Gąska z gąską
  • Gąska z gąską
  • Gąska z gąską
  • Gąska z gąską
  • Gąska z gąską