Okrasa łamie przepisy Odcinek 292 - Kuchnia Mazowsza

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Karol Okrasa zaprasza widzów na opowieść o kuchni Mazowsza. Jeśli chodzi o regionalne specjalnościw Polsce, raczej bez trudu każdy wymieni cebularze na Lubelszczyźnie, babkę i kiszkę ziemniaczaną na Podlasiu, kluchy na łachu i pyry z gzikiem w Wielkopolsce, roladę z modrą kapustą na Śląsku, kwaśnicę i oscypki na Podhalu, czerninę i gęsią okrasę na Pomorzu, wreszcie pierniki w Toruniu. A co na Mazowszu? Tu sytuacja nie jest tak klarowna. Oczywiście północne Mazowsze, czyli Kurpie mają swoje piwo jałowcowe i fafernuchy, także znane są potrawyz ziemniaka, grochu i kapusty z ziemi radomskiej, łowickie gołąbki, rejon Sierpca słynie z zupy grzybowej z kiszoną kapustą. Wreszcie mamy potrawy mocno związane ze stolicą jak choćby flaczki po warszawsku, pyzy z mięsem z Bazaru Różyckiego czy na słodko ciastko WZ - tka. Duży wpływ na kuchnię regionu miała też kuchnia żydowska, bo Warszawa była największym skupiskiem Żydów przed II wojną światową w Europie Środkowej, czyli np. karp po żydowsku, to ciekawe danie, bo jednocześnie jest reliktem XVII - wiecznej kuchni polskiej. Ponadto przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej, sławnej warszawianki, najwybitniejszej autorki książek kulinarnych drugiej połowy XIX wieku, wywarły ogromny wpływ na pokolenia gotujących Polaków. Tak czy inaczej Mazowsze czeka na dopracowanie kulinarnej tożsamości. I dlatego nieprzypadkowo Karol rusza do pałacu Karolin w Otrębusach, siedziby Zespoły Pieśni i Tańca Mazowsze. Jego twórcy Tadeusz Sygietyński i Mira Zimińska - Sygietyńska zmagali się przed laty z podobnym problememjak przekuć mnogość tańców, pieśni, strojów ludowych w zwarty kanon folkloru Mazowsza. Dziś Karol stoi przed podobnym zadaniem, tylko na polu kulinarnym. I tak jak niegdyś Sygietyński, inspirując się folklorem, skomponowałwiele pieśni, które potem rozsławiły region w kraju i na całym świecie, tak teraz Karol przygotuje kilka potraw, które będą inspirowane tradycjami kulinarnymi Mazowsza. Być może kiedyś będą jednoznacznie kojarzonez ziemią mazowiecką? Proponowane dania: 1/ zupa grzybowa na soku z kiszonej kapusty z pulpetami z dziczyzny; 2/ placki z karpia, kapusty i grochu; 3/ mleczna zalewajka z rwanymi kluseczkami.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Kuchnia Mazowsza
Kuchnia Mazowsza
Kuchnia Mazowsza
Kuchnia Mazowsza
Kuchnia Mazowsza
Kuchnia Mazowsza
Kuchnia Mazowsza
Kuchnia Mazowsza
Kuchnia Mazowsza
Kuchnia Mazowsza
Kuchnia Mazowsza
  • Kuchnia Mazowsza
  • Kuchnia Mazowsza
  • Kuchnia Mazowsza
  • Kuchnia Mazowsza
  • Kuchnia Mazowsza
  • Kuchnia Mazowsza
  • Kuchnia Mazowsza
  • Kuchnia Mazowsza
  • Kuchnia Mazowsza
  • Kuchnia Mazowsza
  • Kuchnia Mazowsza