Okrasa łamie przepisy Odcinek 318 - Jurajskie pieczonki

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy na Jurę Krakowsko - Częstochowską, aby pokazać widzom potrawy inspirowane miejscową specjalnością, czyli pieczonkami. Cóż to są jurajskie pieczonki? Pieczonka czy też prażonka, to potrawa pochodząca z okolic Zawiercia i Myszkowa, w województwie śląskim. Tradycyjnie przyrządzana jest z ziemniaków krojonych w plastrylub kostkę i duszonych w żeliwnym kotle ze smalcem, cebulą, kiełbasą, boczkiem. Czasami dodawano też warzywa: buraki i marchew. Doprawiano solą i pieprzem. Przed pieczeniem potrawę przykrywano od góry i od spodu liściem kapusty, aby zmniejszyć ryzyko przypalenia się składników. Piekło się pieczonkę pod przykryciem, dla większej szczelności z pokrywką dokręcaną na śrubę. Inne nazwy tej potrawy to duszonki, duszaki, prażynki, duszone, maścipula, dymfoki, prażuchy. Rodzaj zwany dymfokami składa się z ziemniaków, kiełbasy, boczku i białej kapusty z dodatkiem pieprzu i soli. Najczęściej przygotowywano pieczonki w okresie wykopków. Wykorzystywano do przygotowania ogniska łęty ziemniaczane. Dymiące kartofliska to znany widok z dawnych lat. A dziś Karol pokaże, jak przygotować takie pieczonki, oczywiście łamiąc tradycyjne przepisy. Propozycje dań: 1/ kociołek z jagnięciną i aromatyczną kapustą; 2/ pieczone w kociołku żeberka z cebulą; 3/ kociołek rybny z łososiem aromatyzowanym olejem rzepakowym.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Jurajskie pieczonki
Jurajskie pieczonki
Jurajskie pieczonki
Jurajskie pieczonki
Jurajskie pieczonki
Jurajskie pieczonki
Jurajskie pieczonki
Jurajskie pieczonki
Jurajskie pieczonki
  • Jurajskie pieczonki
  • Jurajskie pieczonki
  • Jurajskie pieczonki
  • Jurajskie pieczonki
  • Jurajskie pieczonki
  • Jurajskie pieczonki
  • Jurajskie pieczonki
  • Jurajskie pieczonki
  • Jurajskie pieczonki