Okrasa łamie przepisy Odcinek 321 - Miód pachnący lasem

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy do Nadleśnictwa Brynek w województwie śląskim. Choć na terenie Nadleśnictwa znajdują się duże miasta śląskiej aglomeracji, takie jak choćby Bytom czy Tarnowskie Góry, kojarzące się raczej z krajobrazem przemysłowym, lasy tutejszego Nadleśnictwa zaskakują bogactwem i urodą. Karol rozłoży swoje stanowisko nad malowniczym wodnym zbiornikiem retencyjnym. W pobliżu swoją leśną pasiekę ma pan Stefan Sznajder, emerytowany leśnik, który po 40 latach pracy nie może żyć bez lasu i prowadzi tutaj nową, leśną działalność. W swojej pasiece nie tylko produkuje pyszne, leśne miody, ale również edukuje młodzież i turystów, opowiadając o historii leśnego bartnictwa. Pan Stefan przekaże Karolowi swój leśny miód ze spadzi iglastej. Miód ten posłuży naszemu kucharzowi do przygotowania potraw. W przerwie pomiędzy gotowaniem, Karol dzięki uprzejmości leśników obejrzy ćwiczenia gaszenia pożaru lasu z użyciem śmigłowca. Wśród potraw zobaczymy gulasz z białej kiełbasy i chorizo z dzika z młodą kapustą i kluseczkami śląskimi, pieczone buraki z twarogiem z dresingiem z leśnego miodu oraz hamburgera z dziczyzny z miodową salsą i grzybkami. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Miód pachnący lasem
Miód pachnący lasem
Miód pachnący lasem
Miód pachnący lasem
Miód pachnący lasem
Miód pachnący lasem
Miód pachnący lasem
Miód pachnący lasem
Miód pachnący lasem
Miód pachnący lasem
  • Miód pachnący lasem
  • Miód pachnący lasem
  • Miód pachnący lasem
  • Miód pachnący lasem
  • Miód pachnący lasem
  • Miód pachnący lasem
  • Miód pachnący lasem
  • Miód pachnący lasem
  • Miód pachnący lasem
  • Miód pachnący lasem