Okrasa łamie przepisy Odcinek 34 - Gotowanie na biwaku

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa udaje się do miejscowości Kurojady, położonej na nad rzeką Wel. Ta rzeka jest znana wśród licznych kajakarzy, których przyciąga mnóstwem kajakowych atrakcji. Wędkarze cenią Wel, bo jest krainą pstrąga i lipienia. Ale Karol Okrasa łamie zwyczaje, dlatego wzdłuż Welu porusza się konno. A tematem odcinka są potrawy przygotowywane na świeżym powietrzu. Pierwszą propozycją Karola będzie zupa z pstrąga i borowików. To przykład wykorzystania darów natury. Przy odrobinie szczęścia grzyby można znaleźć w lesie, a ryby złowić w rzece. Pstrąga Karol marynuje w liściach świeżego szczawiu. Dodatkową atrakcją jest wykorzystanie do przygotowania zupy prądu z leśnego młyna, przerobionego na ekologiczną elektrownię wodną. Czy zupa z pstrąga i borowików będzie smakować panu Grzegorzowi Garbaczowi, gospodarzowi ośrodka z młynem? Druga potrawa to złamanie przepisu na fasolkę po bretońsku. Przygotowana w kociołku nad ogniskiem kiełbasa z fasolką pachnie cytryną, imbirem i świeżą kolendrą. Trzecią potrawą jest pstrąg z boczkiem pieczony na kamieniu w ognisku.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Gotowanie na biwaku
Gotowanie na biwaku
Gotowanie na biwaku
Gotowanie na biwaku
Gotowanie na biwaku
Gotowanie na biwaku
Gotowanie na biwaku
Gotowanie na biwaku
  • Gotowanie na biwaku
  • Gotowanie na biwaku
  • Gotowanie na biwaku
  • Gotowanie na biwaku
  • Gotowanie na biwaku
  • Gotowanie na biwaku
  • Gotowanie na biwaku
  • Gotowanie na biwaku