Okrasa łamie przepisy Odcinek 35 - W krainie papryki

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa rusza swoją syrenką do gminy Zakrzew obok Radomia. Mało kto wie, że Polska od lat jest jednym z największych producentów papryki na świecie. Region radomski jest drugim w Europie pod względem wielkości produkcjipapryki. W tej dziedzinie przegoniliśmy nawet Węgrów! A papryka przytycka (od gminy Przytyk) została wpisana przez ministra rolnictwa na listę produktów tradycyjnych. Historia polskiej papryki zaczęła się na początku lat 80. , kiedy powstały pierwsze plantacje. Na miejscu Karol spotka się z panem Krzysztofem Grzybem, jednym z pionierów produkcji papryki w regionie. Pokaże on Karolowi, jak wygląda to warzywo na krzaku oraz zbiór papryki. Pierwszym daniem będzie sałatka z pieczonej na ognisku papryki i wędzonego pstrąga. W przerwie Karol uda się do Taczewa, aby pokazać przygotowania do paprykowych dożynek. Ta miejscowość znana jest czytelnikom powieści Krzyżacy. Stąd pochodzi rycerz Powała z Taczewa. Ale oprócz ciekawostek historycznych będą także ciekawostki kulinarne. Panie z miejscowego koła gospodyń wiejskich zaprezentują Karolowi swoje propozycje potraw z papryki. Po powrocie Karol przygotuje jeszcze dwa dania: pieczoną paprykę faszerowaną bakłażanem i serem feta oraz królika pieczonego z papryką. Czy tak przyrządzone dania z papryki zdobędą uznanie hodowców tego warzywa?

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

W krainie papryki
W krainie papryki
W krainie papryki
W krainie papryki
W krainie papryki
W krainie papryki
W krainie papryki
W krainie papryki
W krainie papryki
  • W krainie papryki
  • W krainie papryki
  • W krainie papryki
  • W krainie papryki
  • W krainie papryki
  • W krainie papryki
  • W krainie papryki
  • W krainie papryki
  • W krainie papryki