Okrasa łamie przepisy Odcinek 369 - Inne baby wielkanocne

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W kolejnym odcinku, emitowanym w Wielką Sobotę tuż przed Wielkanocą, Karol Okrasa pokaże widzom swoje autorskie wersje wielkanocnej baby. Dlaczego te pieczone w specjalnych formach ciasta drożdżowe stały się symbolem Wielkanocy? Otóż w dawnej Polsce wszelkich postów wynikających z religii rzymskokatolickiej przestrzegano bardzo surowo. Poszczone przez wszystkie czterdzieści dni Wielkiego Postu. A w dni postne zabronione było nie tylko mięso, lecz także nabiał i jaja. Dlatego mazurki i właśnie baby wielkanocne, zawierające te zakazane w poście produkty, stały się dla dawnych Polaków obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu. Przodkiem wielkanocnej baby był wielkanocny kołacz. Jak mówią nam zachowane dokumenty z dworu króla Zygmunta III Wazy, kołacze wielkanocne były ozdobą królewskiego stołu. Samo słowo "baba wielkanocna" pojawia się już w połowie XVII wieku. W późniejszych czasach niezwykle popularne stały się baby szafranowe, bo dodatek szafranu zapewniał drożdżowemu ciastu piękny, złoty kolor. Innym rodzajem bab były tzw. "baby sakramenckie" wypiekane wedle przepisów opracowanych przez żeński zakon Sióstr Sakramentek. Oczywiście Karol, przygotowując swoje wersje bab wielkanocnych, złamie powszechnie znane przepisy na ten świąteczny przysmak. Pierwszą propozycją Karola będzie korzenna baba marchewkowa. Druga - to baba z dodatkiem mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, boczku i pora. A trzecia to inspirowana wielkanocną paschą baba na zimno z serem, masłem i wędzonym łososiem. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Inne baby wielkanocne
Inne baby wielkanocne
Inne baby wielkanocne
  • Inne baby wielkanocne
  • Inne baby wielkanocne
  • Inne baby wielkanocne