Okrasa łamie przepisy Odcinek 41 - Smażenie powideł

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol rusza w obszar Dolnej Wisły do miejscowości Gruczno. Co roku w końcu sierpnia organizowany jest tu Festiwal Smaku, na który ściągają najlepsi producenci wyrobów tradycyjnych i regionalnych z całej Polski. W okolicy na łagodnych i nasłonecznionych stokach skarp wiślanych od wieków zakładano sady. Dlatego też jabłka, gruszki czy śliwki zawsze były ważnym produktem regionu. W Grucznie mieszka p. Justyna Ziemniewska, która od lat organizuje pokazy smażenia powideł śliwkowych wedle prastarych receptur. Wielkie ilości śliwek smaży się na ognisku w ogromnych miedzianych garach, mieszając bocianem - specjalnym drewnianym narzędziem. Oprócz smażenia powideł Karol przygotuje dwa dania. Pierwsza potrawa to pieczony comber jagnięcy, marynowany wcześniej w powidłach. Dodatkiem do combra będzie pieczona dynia. Drugą propozycją będzie upieczony na ruszcie łosoś, zamarynowany w ziołach i powidłach, podany z sosem z powideł i śmietany.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Smażenie powideł
Smażenie powideł
Smażenie powideł
Smażenie powideł
Smażenie powideł
Smażenie powideł
Smażenie powideł
Smażenie powideł
Smażenie powideł
Smażenie powideł
Smażenie powideł
Smażenie powideł
Smażenie powideł
Smażenie powideł
Smażenie powideł
  • Smażenie powideł
  • Smażenie powideł
  • Smażenie powideł
  • Smażenie powideł
  • Smażenie powideł
  • Smażenie powideł
  • Smażenie powideł
  • Smażenie powideł
  • Smażenie powideł
  • Smażenie powideł
  • Smażenie powideł
  • Smażenie powideł
  • Smażenie powideł
  • Smażenie powideł
  • Smażenie powideł