Okrasa łamie przepisy Odcinek 41 - Smażenie powideł
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W tym odcinku Karol rusza w obszar Dolnej Wisły do miejscowości Gruczno. Co roku w końcu sierpnia organizowany jest tu Festiwal Smaku, na który ściągają najlepsi producenci wyrobów tradycyjnych i regionalnych z całej Polski. W okolicy na łagodnych i nasłonecznionych stokach skarp wiślanych od wieków zakładano sady. Dlatego też jabłka, gruszki czy śliwki zawsze były ważnym produktem regionu. W Grucznie mieszka p. Justyna Ziemniewska, która od lat organizuje pokazy smażenia powideł śliwkowych wedle prastarych receptur. Wielkie ilości śliwek smaży się na ognisku w ogromnych miedzianych garach, mieszając bocianem - specjalnym drewnianym narzędziem. Oprócz smażenia powideł Karol przygotuje dwa dania. Pierwsza potrawa to pieczony comber jagnięcy, marynowany wcześniej w powidłach. Dodatkiem do combra będzie pieczona dynia. Drugą propozycją będzie upieczony na ruszcie łosoś, zamarynowany w ziołach i powidłach, podany z sosem z powideł i śmietany.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny