Okrasa łamie przepisy Odcinek 60 - Różne smaki barszczu

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W kolejnym odcinku programu Karol Okrasa postara się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego w Polsce na zupę z buraków mówi się barszcz czerwony, a na zupę na zakwasie z mąki barszcz biały. Okazuje się, że wszystkie polskie kwaśne zupy pochodzą od zupy przyrządzanej na ukiszonej roślinie o nazwie barszcz zwyczajny. Był to ulubiony przysmak Władysława Jagiełły, a król Władysław Jagiellończyk, osadzony na węgierskim tronie, tęsknił za zieleniną z barszczu i kazał ją sobie przyrządzać. Potem barszczem nazywano też wersję robioną na zakwasie z buraków, a także każdą inną kwaśną zupę, nawet z kwasu dzieżnego lub śliwek, bo jak pisze Zygmunt Gloger w Encyklopedii Staropolskiej, "lubili zawsze Polacy kwaśne potrawy, krajowi ich właściwe i zdrowiu potrzebne". Przy okazji gotowania barszczów, Karol pokaże jak domowym sposobem zrobić białą kiełbasę. Zainspirowany dawnymi barszczami Karol Okrasa przygotuje trzy potrawy. Pierwszym daniem będą duszone żeberka wieprzowe w barszczu na zakwasie z mąki gryczanej. Kolejna potrawa to pieczony łosoś z sosem z barszczu białego i sałatką z buraków, a trzecia propozycja to własnoręcznie przyrządzona biała kiełbasa z gęsi w barszczu na zakwasie z mąki żytniej. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Różne smaki barszczu
Różne smaki barszczu
Różne smaki barszczu
Różne smaki barszczu
Różne smaki barszczu
Różne smaki barszczu
Różne smaki barszczu
Różne smaki barszczu
Różne smaki barszczu
Różne smaki barszczu
Różne smaki barszczu
Różne smaki barszczu
  • Różne smaki barszczu
  • Różne smaki barszczu
  • Różne smaki barszczu
  • Różne smaki barszczu
  • Różne smaki barszczu
  • Różne smaki barszczu
  • Różne smaki barszczu
  • Różne smaki barszczu
  • Różne smaki barszczu
  • Różne smaki barszczu
  • Różne smaki barszczu
  • Różne smaki barszczu