Okrasa łamie przepisy Odcinek 65 - Zdrowa polska wieprzowina
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W tym odcinku Karol Okrasa rusza na kolejne kulinarne spotkanie z polską wieprzowiną. To najpopularniejszy gatunek mięsa w naszym kraju, przeciętny Polak zjada rocznie około 40 kilogramów wieprzowiny. A jednocześnie wokół tego mięsa narosło mnóstwo mitów i uprzedzeń: że jest tłuste, że jest źródłem niezdrowego cholesterolu, będącego przyczyną chorób układu krążenia, nie nadaje się do współczesnej, lekkiej kuchni, tylko tradycyjnych ciężkich potraw. Dlatego w swoim programie Karol Okrasa będzie łamał narosłe wokół mięsa wieprzowego mity i tradycyjne przepisy na schabowego. Rozpocznie od spotkania w siłowni z ludźmi aktywnie uprawiającymi sport. Zapyta ich, co jedzą i spróbuje z polskiej wieprzowiny przyrządzić lekkie i zdrowe potrawy. W programie wypowiedzą się także eksperci. Dowiemy się, czy mięso wieprzowe może znaleźć się w diecie człowieka czynnie uprawiającego sport bądź prowadzącego aktywny tryb życia i czy polska wieprzowina jest zdrowa i bezpieczna. A w menu znajdzie się między innymi kotlet schabowy z warzywami w stylu orientalnym, gulasz z łopatki w sosie kokosowo - pomarańczowym z marchewką i jabłkiem oraz gotowane na parze polędwiczki wieprzowe w liściach botwinki.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny