- Odcinek 67 : Ser, wino i to coś

Ryby na wiosennym grillu, Polska 2024

Multimedia

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa ponownie rusza w okolice Sandomierza na kulinarne spotkanie z polskimi serami dojrzewającymi. Zaprezentuje dania oparte na wyśmienitych polskich serach i polskich winach. Dlaczego po sery i wino warto wybrać się do ziemi sandomierskiej? W okolicach Sandomierza, na południowych stokach skarpy wiślanej, już za czasów Kazimierza Wielkiego uprawiano winorośl i wytwarzano wina. Dziś do tej tradycji nawiązuje kilka niedawno powstałych w regionie winnic. Na wino i sery nie musimy już wyjeżdżać do Francji, Włoch czy Hiszpanii. Wystarczy udać się w okolice Sandomierza. Sery i wino to podstawowe składniki potraw, jakie Karol Okrasa przygotuje w programie. Pierwszą potrawą są babeczki serowe z szynką. Druga propozycja to omlet - sztandarowe danie kuchni francuskiej. W wydaniu Karola Okrasy będzie to serowy omlet z kurkami, grasicą cielęcą i młodą cebulką.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×