Okrasa łamie przepisy Odcinek 69 - Kuchnia płynąca winem

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa opowie o wykorzystywaniu wina w kuchni. Są potrawy, które bez wina trudno sobie wyobrazić. Trudno ugotować włoskie risotto bez białego wina, a bez czerwonego wina nie da się przyrządzić słynnych francuskich potraw: boeuf bourguignon czy coq au vin. Także w kuchni polskiej wino stosowano do marynowania mięsa, doprawiania sosów, do deserów. Wino doskonale podkreśla smak potraw i nadaje im niezwykłego charakteru. Jest też dodatkiemuniwersalnym, świetnie pasuje do ryb, drobiu, czerwonych mięs czy dziczyzny. W tym odcinku Karol Okrasa pokaże potrawy przygotowane z dodatkiem wina. Pierwsze danie to łosoś w sosie winno - owocowym z jabłkami i winogronami. Druga propozycja to złamanie przepisu na burgundzki gulasz wołowy. W wydaniu Karola będą to policzki wołowe duszone w winie z warzywami, podane z szarymi kluskami z ziemniaków z wędzonym twarogiem i okrasą. To połączenie tradycji kuchni polskiej i francuskiej. Potrawy ocenią zaproszeni goście: polski dziennikarz mieszkający w Paryżu, zajmujący się kuchnią francuską i winami oraz jego kolega francuski smakosz.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Kuchnia płynąca winem
Kuchnia płynąca winem
Kuchnia płynąca winem
Kuchnia płynąca winem
Kuchnia płynąca winem
Kuchnia płynąca winem
Kuchnia płynąca winem
Kuchnia płynąca winem
Kuchnia płynąca winem
Kuchnia płynąca winem
Kuchnia płynąca winem
Kuchnia płynąca winem
  • Kuchnia płynąca winem
  • Kuchnia płynąca winem
  • Kuchnia płynąca winem
  • Kuchnia płynąca winem
  • Kuchnia płynąca winem
  • Kuchnia płynąca winem
  • Kuchnia płynąca winem
  • Kuchnia płynąca winem
  • Kuchnia płynąca winem
  • Kuchnia płynąca winem
  • Kuchnia płynąca winem
  • Kuchnia płynąca winem