Okrasa łamie przepisy Odcinek 71 - Królik po polsku

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W kolejnym odcinku Karol Okrasa na swój kulinarny warsztat weźmie mięso królika. Przypomni widzom swoje dzieciństwo spędzone na wsi, kiedy to w trudnych latach osiemdziesiątych na niedzielne obiady jego mama przygotowywała właśnie królika w marchewce. Króliki i marchewka pochodziły oczywiście z własnej hodowli. I tak mięso z królika było dla młodego Karola pierwszym doświadczeniem kulinarnym. A dziś warto powrócić do mięsa króliczego, u nas trochę zapomnianego, ale w wielu krajach, takich jak Francja czy Niemcy, uchodzącego za niezwykle wartościowe. Co więcej, w przetworach dla niemowląt i dzieci bardzo często pojawia się mięso królicze. Ale dorośli Polacy niewiele go jedzą. Czas to zmienić, bo to wyjątkowo wartościowe mięso. Pierwszą potrawą będą combry z królika, pieczone w szynce dojrzewającej, podane na sałatce z sosem malinowym. Druga propozycja to królik duszony w kapuście z pomidorami. Trzecia zaś to ragout z królika podane z makaronem i brukselką. Jak będą wyglądać takie potrawy? Przekonamy się po obejrzeniu odcinka.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Królik po polsku
Królik po polsku
Królik po polsku
Królik po polsku
Królik po polsku
Królik po polsku
Królik po polsku
Królik po polsku
Królik po polsku
Królik po polsku
  • Królik po polsku
  • Królik po polsku
  • Królik po polsku
  • Królik po polsku
  • Królik po polsku
  • Królik po polsku
  • Królik po polsku
  • Królik po polsku
  • Królik po polsku
  • Królik po polsku