Okrasa łamie przepisy Odcinek 80 - Indyk na polskim stole
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W kolejnym odcinku kulinarnego cyklu Karol Okrasa wyrusza do Radomia, do Muzeum Wsi Radomskiej. Tym razem weźmie na warsztat mięso z indyka. Te wspaniałe ptaki z Ameryki trafiły do Polski w XVI wieku. Sama nazwa indyk pochodzi od Indii Zachodnich, jak wówczas określano nowy kontynent odkryty przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo indyki na równi z pawiami były ozdobą magnackich ogrodów. W końcu trafiły pod strzechy i obecnie ich mięso pod względem popularności jest trzecie w Polsce, po wieprzowinie i kurczaku. Zdrowe, bogate w składniki odżywcze i lekkostrawne mięso indyka to wspaniały produkt do kreowania najbardziej niezwykłych dań. Pierwszą potrawą przygotowaną przez Karola Okrasę będą pieczone na rożnie piersi indyka w maśle, boczku i przyprawach, podane z zapiekanką z dyni i pomidorów. Druga propozycja to nogi indyka pieczonena sianie z czosnkiem i krupnikiem, podane z zapiekanką z kokosowej kaszy jęczmiennej i papryki.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny