Okrasa łamie przepisy Odcinek 80 - Indyk na polskim stole

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W kolejnym odcinku kulinarnego cyklu Karol Okrasa wyrusza do Radomia, do Muzeum Wsi Radomskiej. Tym razem weźmie na warsztat mięso z indyka. Te wspaniałe ptaki z Ameryki trafiły do Polski w XVI wieku. Sama nazwa indyk pochodzi od Indii Zachodnich, jak wówczas określano nowy kontynent odkryty przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo indyki na równi z pawiami były ozdobą magnackich ogrodów. W końcu trafiły pod strzechy i obecnie ich mięso pod względem popularności jest trzecie w Polsce, po wieprzowinie i kurczaku. Zdrowe, bogate w składniki odżywcze i lekkostrawne mięso indyka to wspaniały produkt do kreowania najbardziej niezwykłych dań. Pierwszą potrawą przygotowaną przez Karola Okrasę będą pieczone na rożnie piersi indyka w maśle, boczku i przyprawach, podane z zapiekanką z dyni i pomidorów. Druga propozycja to nogi indyka pieczonena sianie z czosnkiem i krupnikiem, podane z zapiekanką z kokosowej kaszy jęczmiennej i papryki.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Indyk na polskim stole
Indyk na polskim stole
Indyk na polskim stole
Indyk na polskim stole
Indyk na polskim stole
Indyk na polskim stole
Indyk na polskim stole
Indyk na polskim stole
Indyk na polskim stole
Indyk na polskim stole
Indyk na polskim stole
Indyk na polskim stole
Indyk na polskim stole
Indyk na polskim stole
Indyk na polskim stole
Indyk na polskim stole
  • Indyk na polskim stole
  • Indyk na polskim stole
  • Indyk na polskim stole
  • Indyk na polskim stole
  • Indyk na polskim stole
  • Indyk na polskim stole
  • Indyk na polskim stole
  • Indyk na polskim stole
  • Indyk na polskim stole
  • Indyk na polskim stole
  • Indyk na polskim stole
  • Indyk na polskim stole
  • Indyk na polskim stole
  • Indyk na polskim stole
  • Indyk na polskim stole
  • Indyk na polskim stole